Henkies blog!



31 december 2017 - Vuurwerk
En - traditiegetrouw - de laatste foto van het jaar... Iedereen gelukkig nieuwjaar gewenst! (Wear those glasses!)





30 december 2017 - Klussen klussen klussen
Een eerste laagje grondverf geeft de kelderdeur al een heel ander gezicht nietwaar?





29 december 2017 - Wat eten we vanavond
Een ideetje uit de Delicious van kerst 2017: een chorizoburger met kaas en jalapeño peper en romesco saus (met gegrilde paprika, amandelen en hazelnoten).





28 december 2017 - Wat eten we vanavond
Ik had al eens een rode bieten carpaccio gemaakt en toen we de gele variant zagen liggen dachten we "dat kan ook met gele bieten"! Lekker deze met een dressing met honing, citroensap, olijfolie en een uitje en wat dille. Samen met een gebakken camembert en rösti rondjes een prima maaltje.





28 december 2017 - Limoncello
3 jaar terug hadden we een fles pure alcohol meegenomen van Sicilië om Limoncello mee te maken, dus werd het nu toch wel eens tijd om dat ook echt te gaan proberen. Stap 1: biologische citroenschillen aan een hoeveelheid alcohol toevoegen. Nu even 2 weken wachten...





28 december 2017 - Klussen klussen klussen
Toen we dit huis kochten kregen we daar een kelderdeur met een gratis kattenluik bij. Wij hebben geen kat dus dat luik mocht wel eens weg. Ik dacht er een nieuwe deur in te gaan hangen, maar de maat is natuurlijk weer eens afwijkend, dus maak ik het mezelf gewoon makkelijk: het luik heb ik eruit gehaald en het gat heb ik dicht gemaakt met een paar MDF platen. Plamuren, schuren en wit schilderen en de deur is weer als nieuw...





26 december 2017 - Tweede Kerstdag
En op tweede Kerstdag mochten we aanschuiven bij mijn moeder. Ook daar weer gezellig, en lekker gegeten. Alleen het voorgerecht (mede dank aan mijn zus) zag er al likkenbaardend lekker uit.





25 december 2017 - Eerste Kerstdag
Eerste Kerstdag kwam mijn schoonfamilie naar Gouda. Gezellig, en lekker gegeten en gedronken. Niet in chronologische volgorde op de foto, maar van linksboven naar rechtsonder: appel-gember saus, witlofsalade, meringues, bramentaart, aubergine Parmigiano amuse, polentaballetjes met blauwschimmelkaas, pastinaaksoep, hertenrack met boontjes in spek en "Puur" chocolaatjes. Zie ook het menu.





23 december 2017 - Wat eten we vanavond
Lasagne met versgemaakte lasagnebladen, tomatensaus, spinazie met ricotta en tomaat met mozzarella bovenop. Zomaar een zaterdagavond...





23 december 2017 - Leuning
Het kleine stukje leuning boven aan de trap zit nu ook vast. Kostte 5 x zo veel moeite als het lange deel doordat het op een gipswand gemonteerd moest worden, maar hangt nu wel mooi.





22 december 2017 - Staaltjes
Het schuur en schilderwerk aan de trap is bijna gedaan, dus tijd om eens na te denken over een geschikte trapbekleding. Welke gaat het worden?





19 december 2017 - Klussen klussen klussen
Al enkele dagen bezig met schuren en plamuren van de zijkanten van de trap. Niks van te zien natuurlijk, maar wel dat we even een nieuwe RVS trapleuning hebben aangebracht. Bovenaan de trap moet er ook nog een leuning komen, maar dat gaat wat meer werk kosten want daar moet het aan een wat iele gipswand worden gemonteerd. Zelf hadden we boven overal stevige Faay wanden geplaatst, maar net de badkamer, die we hebben laten plaatsen, heeft aan de zijkant natuurlijk van die slappe gipswanden waar je niet zo'n stevige leuning aan op kan hangen. Zo houden we werk...





17 december 2017 - Dozen
Ik heb ooit al eens moeten bekennen dat ik een dozen-fetisj heb: ik kan moeilijk een mooie doos weggooien. Maar ja, volgend jaar gaan we betalen per keer dat de restafval container aan straat wordt gezet, dus tijd om nog eens op zolder te kijken wat er zoal nog weg kon dit jaar. Dat viel op zich mee, maar het aantal dozen waar niks meer in zat en waar het oorspronkelijke apparaat allang over de garantietermijn heen is was weer eens gestegen tot record hoogte, dus opruimen die zooi. Nu kunnen we weer goed bij alle spullen op zolder. De tijdelijke zooi in de keuken moesten we dan maar even voor lief nemen...





16 december 2017 - Wat eten we vanavond
Het is nog geen kerst maar we eten er weer goed van: hertenbief met een amandel-roomsaus, rozemarijn aardappeltjes uit de oven van 4 verschillende soorten aardappels en gewokte sugar snaps. Lekker met een Rioja Gran Reserva er naast...





04-11 december 2017 - Sao Vicente
Voor onze decembervakantie gingen we dit jaar naar Sao Vicente, één van de Kaap Verdische eilanden. Lange tijd vloog TUI alleen naar Sal en Boavista. Die hadden we al een keer gedaan, Sal zelfs al 2 keer. De overige eilanden kon je alleen via TAP bereiken, maar sinds dit jaar kun je met TUI ook direct vanaf Schiphol naar Sao Vicente en van daar af met de boot naar het dichtbij gelegen Santo Antao. Dat laatste hebben we niet gedaan, omdat we maar een weekje hadden, maar is misschien iets voor volgend jaar. We hebben ons deze week in ieder geval wel weer vermaakt: lekker weer (het had iets minder kunnen waaien, maar ala), lekker eten, lekker luieren en zelfs nog heel actief een dag een auto gehuurd om het hele eiland rond te crossen. Niet zo moeilijk aangezien dat maar ca 20 bij 15 km meet... Nadeel van een korte vakantie begin december: bij thuiskomst krijg je een verschil van ca 26 graden te verstouwen en kwamen we dit keer terug in de hopen sneeuw die er in het weekend waren gevallen...





03 december 2017 - Kerstboom
Ik dacht dat we veel vroeger waren dan andere jaren, maar vorig jaar hebben we hem ook vlak voor Sinterklaas opgetuigd. Gezellig zo met dat donkere en grauwe weer buiten!





30 november 2017 - Magdeburg
Ik moest naar een congres in Magdeburg. Overdag aandachtig luisteren en netwerken, 's avonds even een rondje lopen na een dag zitten. Leuk dat er dan eind november al een kerstmarkt staat. Lekker hoor, die curry-wurst en kartoffelpuffer...





26 november 2017 - Wat eten we vanavond
Focaccia met een beetje kaas, guacamole en gefrituurde halloumi met za'atar kruiden.





22 november 2017 - Klussen klussen klussen
Tja, alles gestuct en nieuwe tegels gelegd, radiator opgehangen en de plinten geverfd: tijd om de trap ook nog even aan te pakken. Cristel kreeg de geest en heeft even de trap ontdaan van de vloerbedekking. Authentieke trap hoor!





18 november 2017 - Wat eten we vanvond
Een beetje Grieks-Italiaans: Gigantes (reuzenbonen in tomaten/paprika saus), Griekse salade, gegrilde Halloumi en een focaccia pizza style.





11 november 2017 - Klussen klussen klussen
Ik zou vorig weekend al die radiator in de gang aansluiten, maar de radiator in de bijkeuken bleek aan de onderkant te lekken en was doorgerot, dus die moesten we ook vervangen. Toen we bij de Gamma stonden bleken ze de radiator naar keuze niet meer te hebben op die locatie, dus hebben we die via Internet besteld en moest ik nog even wachten. Vandaag moest ik dus 2 radiatoren tegelijk plaatsen. Dat kostte me een groot deel van de dag. De oude uit de bijkeuken was natuurlijk toch net anders van formaat, dus de gaten in de muur kon ik niet hergebruiken. Dat zul je natuurlijk net weer zien. Maar ze hangen nu beiden en worden lekker heet, dus goed gelukt al zeg ik het zelf. De laatste keer dat ik die radiator in de bijkeuken op had gehangen moest ik hem er 2 x vanaf halen en opnieuw die 1/2 inch aansluiting aandraaien omdat hij daar lekte. Je kent het wel: eruit draaien en opnieuw invetten en hennep erop draaien. Waarom ze dat toch niet allemaal met rubber ringen doen tegenwoordig weet ik niet: het voetventiel van de radiator in de gang werkt wel met zo'n rubber ring, dus het kan blijkbaar wel. Enfin, het lijkt erop dat alles nu lekdicht is (ik moest toch nog 2 snelkoppelingen aandraaien, maar dat is meestal wel zo) dus nogmaals: niet slecht gedaan. Ik leer het nog wel eens...





10 november 2017 - Wat eten we vanavond
Zeebaars uit de oven met pompoen, paprika en olijven.





05 november 2017 - Wat eten we vanavond
Focaccia-pizza, gegrilde maiskolven en garnalen in bierbeslag.





04 november 2017 - Wat eten we vanavond
Een quiche met ricotta, ei, tomaten, basilicum en pijnboompitjes. Die houden we er in...





29 oktober 2017 - Wat eten we vanavond
Schorseneren frietjes en sla.





28 oktober 2017 - Wat eten we vanavond
Een eenvoudig maaltje met reebiefstuk, rozemarijn-aardappelen uit de oven, boontjes in spek en zelfgemaakte appelmoes...





27 oktober 2017 - Wat eten we vanavond
Tapas. Wijnbladeren gevuld met tonijn, ui en knoflook. Kipgehaktballetjes en gevulde dadels uit de oven. Witlofschuitjes met Manchego, pecannoten, ui, crème fraiche en dragon. Empanadillas met spinazie, feta en oesterzwammen. Lekker!





27 oktober 2017 - Klussen klussen klussen
Radiator fase 1: ophangen. Tja die radiator stond hier al een paar weken, dus moest ie eerst maar eens opgehangen worden. Dan sluiten we hem later wel aan. Moest ik natuurlijk eerst nog een SDS+ boor halen bij de Gamma en een paar houtdraadbouten, maar toen hing ie ook netjes.





26 oktober 2017 - Wat eten we vanavond
Aardappelpuree, spaghetti-pompoen, pesto en ouzo worstjes. De spaghetti pompoen kwam bij AH vandaan. Wordt zo genoemd omdat ie een ietwat draderige structuur heeft. Niet zo veel van te zien natuurlijk als je hem eerst in blokjes doet om te koken...





24 oktober 2017 - Wat hebben we voor toetje
Een toetje met mascarpone, slagroom, amarettini en limoncello...





24 oktober 2017 - Wat eten we vanavond
Tortelloni met paprika, rucola, pijnboompitten en parmezaanse kaas.





20 oktober 2017 - Wat eten we vanavond
Een zeebaars in zoutkorst met gemalen macadamianoten, pesto, aardappelballetjes en sla.





16 oktober 2017 - Wat eten we vanavond
Zeewiertagliatelle met champignons en witlof.





15 oktober 2017 - Wat eten we vanavond
Een gratin van vergeten groenten: koolraap en pastinaak, met slagroom, kaas en salie.





15 oktober 2017 - Taartje
Uit het "Brio-bakboek" van collega Margreet: een Züricher Pastorietaart...





15 oktober 2017 - Herfst






15 oktober 2017 - Herfst
Lekker weertje zo half oktober. Tijd om te genieten van wat lekkers op het eigen terras.





08 oktober 2017 - Brunch
Cristel kreeg ooit bij het betrekken van de flat in Hamburg een fles met ingrediënten voor een brood met gedroogde tomaten, rozemarijn en andere kruiden. Lekker voor een brunch nu...





07 oktober 2017 - Wat eten we vanavond
Caesar salade (let op het leuke slabestek uit Namibië...) en krabkoekjes.





03-29 september 2017 - Namibië
De zomervakantie van 2017 hebben we grotendeels in Namibië doorgebracht. We startten op 3 september met een vlucht naar Johannesburg om de volgende ochtend naar Victoria Falls in Zimbabwe te vliegen. Nog nooit zo lang in de rij gestaan om een visum te moeten kopen, maar dat is een ander verhaal... Nu hebben we de drie grootste watervallen gezien. Victoria Falls was erg mooi, maar we weten nu dat Foz do Iguaçu de mooiste zijn. Niet omdat ze de grootste zijn (Niagara Falls) of de hoogste (Victoria Falls) maar de breedste en dus de meeste tijd kosten om langs te kunnen lopen en te fotograferen... Na een vlucht naar Windhoek (bijna niet gelukt want gezeur dat de vlucht overboekt was...) begonnen we aan onze rondreis door Namibië. Ontzettend genoten! We hebben veel bijzondere dingen gezien en gedaan: Kalahari woestijn, Fish River canyon (toch maar mooi de 2 na grootse ter wereld), de "wilde" paarden van de Namib, de Namib woestijn nabij Sossusvlei, deadvlei, gekayakt met de zeeleeuwen bij Walvisbaai, de rotstekeningen bij Twyfelfontein bekeken, 2 dagen door Etosha national park gereden en heel veel wilde dieren gezien, een rhinotour gedaan (en ze ook gezien) en een vette wolkbreuk bij Waterberg meegemaakt. Grappig om telkens mensen tegen te komen die ongeveer hetzelfde rondje met de klok mee doen. Minder grappig dat ik koortsig was op het heetste punt van de reis (wat me deed verzuchten volgend jaar naar IJsland te gaan...). Het zit er helaas weer op, maar voorlopig zijn we nog wel even bezig met de napret: ca 3000 foto's sorteren en mindere foto's verwijderen...





27 augustus 2017 - Wat eten we vanavond
Enkele lekkere hapjes. Als eerste pakketjes van appel met tonijn. Dat is een variatie op iets wat ik een keer gelezen heb in een pdf (All about apples, waarin ze krab in dun gesneden appelrondjes verpakten). Een salade van garnalen met tuinbonen en kaas. En een kleine quiche Lorraine. Lekker met een wit wijntje...





26 augustus 2017 - Wat eten we vanavond
Een idee uit de Allerhande: en kleurrijke salade van venkel en veldsla met parmezaanse kaas, pijnboompitten en bramen en een pesto van basilicum met bramen. Lekker met een foccaccia en appel crumble na.





25 augustus 2017 - Wat eten we vanavond
Lekker met dit weer in de tuin eten. Lekker met een zeebaars van Pa op Italiaanse wijze (met sinaasappel en citroenschijfjes, is dat Italiaans?), krieltjes en een sla met pijnboompitjes. Laat die terrashaard maar loeien!





25 augustus 2017 - Nog meer fruit
De appelboom geeft dit jaar ook al enorm veel appels. Ik wil wel wat appelmoes maken, maar waar laat ik al dat spul?





25 augustus 2017 - Hazelnoten
Nog nooit zoveel hazelnoten van onze hazelaar gehaald en nog nooit zo vroeg!





25 augustus 2017 - Butterflies
Of het goed te zien is weet ik niet, maar vandaag zaten er maar liefst 6 vlinders tegelijk op de tafel gevuld met appels en vijgen...





24 augustus 2017 - Vlinders
Succes verzekerd: gooi wat afgevallen appels en overrijpe vijgen op tafel en het zit binnen een mum van tijd vol met vlinders. (Zie ook het filmpje).





20 augustus 2017 - Wat hebben we voor toetje
Mascarpone-aalbessentaart...





20 augustus 2017 - Klussen klussen klussen
Het paadje tussen de bramen en het rozentuintje was al jaren te krap. Vandaag eindelijk eens het oude stuk met worteldoek en grind vervangen en een nieuw stuk neergelegd. Het was even flink sjouwen om dat grind heen en weer te halen, maar dan heb je ook wat.





19 augustus 2017 - Wat eten we vanavond
Uit de oven: aubergine gemarineerd met chermoula en pittige kikkererwten met ui. Als salade een citrussalade met rozijnen, rucola, amandelen en sinaasappel. Griekse yoghurt en pitabrood voor erbij.





19 augustus 2017 - Amaretti
Ik zou ze al een tijd geleden maken, maar het kwam er pas vandaag van: hazelnoten-amaretti koekjes. Een lekker receptje uit de Delicious met eiwit, suiker, gemalen hazelnoten en mokka boontjes. Lekker bij de koffie...





12-15 augustus 2017 - Diever
Even een lang weekendje weg geweest. We zaten in Diever in B&B Burgers en buitenlui. Enkele dagen met veel wandelingen. Op zondag vanaf de B&B door het Nationaal Park Drents-Friese Wold, langs hunebed D52. Op maandag en dinsdag door Nationaal Park Dwingelderveld. Op maandag kwamen we daarbij in de buurt van de getoonde Dwingeloo Radiotelescoop. We hebben goed gelet op het weerbericht en hebben het droog gehouden vanaf aankomst tot net voordat de wandeling van dinsdag eindigde: enkele spatjes regen gehad. Verder uiteraard lekker op terrasjes gezeten, gegeten en gedronken en over de befaamde braderie van Diever gelopen... Leuk om weer eens in Drenthe te zijn: zo'n 40 jaar geleden hadden we met de familie ook al eens 2 weken vakantie gehad op een locatie in Diever. Daar kwamen we tijdens de eerste wandeling zelfs nog langs gelopen.





06 augustus 2017 - Tapas
Meloenbolletjes in Manzanilla sherry, Gambas al ajillo, gevulde paprika met churros en gefrituurde pepers. Dat laatste had pimientos al padron moeten zijn: gefrituurde padron pepers, die zijn niet zo heel erg heet, maar ze hadden alleen jalapeno pepers bij de Plus. De witte wijn ging daarna wel wat hard...





05 augustus 2017 - Wat eten we vanavond
Een pastei van zalm met ei en dille...





04 augustus 2017 - Klussen klussen klussen
Het tafelblad van de tafel achter in de tuin was deels verrot. Wij wilden al een nieuwe kopen, toen Oom Jos zei dat ie nog wel een blad voor ons had. Vandaag dat blad van Trespa er maar eens op gezet. Wordt wel een beetje wit zo, maar ziet er niet slecht uit.





31 maart 2017 - Wat eten we vanavond
Enn eenvoudige doch voedzame maaltijd met die pronkbonen uit de tuin van de vader van collega Vera. Een vergeten groente. Ik vraag me af waarom, omdat ze eigenlijk minstens zo lekker smaakten als sperzieboontjes.





30 juli 2017 - Wat eten we vanavond
Een tarte tatin van krieltjes, gedroogde tomaten en olijven. Niet al te moeilijk en erg lekker.





30 juli 2017 - Bij de kreeften af
Dat bij dit baggerweer de tuin blank komt te staan hebben we helaas al vaker meegemaakt, maar dat er dan kreeften in je tuin gaan schuilen onder je bankje, dat was nieuw voor mij...





29 juli 2017 - Wat hebben we voor toetje
Cristel heeft de eerste lading vijgen gekookt in suiker en rode wijn en twee vijgen zijn in een toetje met vanille-ijs beland...





29 juli 2017 - Wat eten we vanavond
Griekse salade, haloumi kaas in druivenblad, haloumi kaas in prosciutto en een focaccia.





28 juli 2017 - Vijgen
En terwijl ik druk ben met de bramen moeten de vijgen ook al binnen gehaald worden om ze niet ten prooi te laten vallen aan die vervelende wespen.





24 juli 2017 - Wat eten we vanavond
Een quiche met een vijg en geitenkaas, balletjes van gehakt, aubergine en feta, en sla met tzatziki. Niet slecht voor een maandag...





24 juli 2017 - Kroketje
Volgens Margreet belazer ik de kluit door telkens hoogdravende recepten op de site te zetten, terwijl ik in de kantine zit te genieten van een lekker kroketje. Dus deze foto's moesten er ook maar op. Groot gelijk: heerlijk zo'n broodje kroket...





23 juli 2017 - Bramen
Terwijl ik me rot ren om de pruimen van de boom te halen beginnen te bramen al te rijpen. Deze lading is inmiddels verwerkt in 5 potten gelei. Help! Waar laat ik al dat spul?





22 juli 2017 - Hor
In Gouda moet je wel een hor voor de deur hebben tegen de muggen. Na verloop van jaren slijten die dingen altijd. Dit is inmiddels de derde. Ze worden telkens iets duurder en van zwaardere kwaliteit... Eens zien hoe lang deze mee gaat.





21 juli 2017 - Wat eten we vanavond
De eerste van de 6 zeebaarzen die Pa voor ons gevangen heeft. Lekkker uit de oven op 180 °C, samen met aardappelpartjes, paprika, courgette en lente-ui.





20 juli 2017 - "Hello fresh box"
Margreet had een hello fresh box samengesteld met spullen uit de moestuin: uien, bietjes en aardappelen. Daar hebben we een soort quiche van gemaakt: alles in dunne plakjes gesneden, op elkaar gestapeld, ei met wat room geklutst en erover heen gegoten, rozemarijn ertussen en verkruimelde feta, pijnboompitten en wat chilivlokken erboven op gedaan. Niet slecht!





19 juli 2017 - Bliksems!
Het was maar goed dat we onze lunch rond twaalven opaten. Na 13u ging het hier eventjes goed tekeer. Daarna was het echter weer droog en konden we nog tot laat buiten zitten. Tip voor mezelf: als je dan toch een filmpje probeert te maken van de bliksem doe dat dan zo mogelijk buiten...





18 juli 2017 - Wat eten we vanavond
Misschien had ik niet moeten flitsen, maar geeft wel een bijzonder effect bij zo'n maaltje van tilapia ut de oven op een bedje van pittige gepureerde erwten met Thaise curry paste.





18 juli 2017 - Heet?
Die Vlaamse Gaai achter in de tuin vond het in ieder geval niet koud. Hij had de hele tijd zijn bek open.





16 juli 2017 - Smörgåsbord ?
Nee, gewoon de Nederlandse variant: Pa had een paar makrelen en zeebaarsen gerookt, dus dat was makkelijk aanvullen met een stokbroodje kruidenboter en een salade van venkel, avocado en rucola.





16 juli 2017 - Libelle
Ik dacht dat libellen alleen mugjes etc aten, maar het lijkt er op dat deze mijn bramen uit zuigt. Dat mag niet!





16 juli 2017 - Pruimen
Al de derde keer deze week dat ik pruimen van de boom moest halen. Weer ongeveer een kilo. Dit keer zijn ze schoongemaakt en gehalveerd in de vriezer gegaan. Lekker voor een pruimenvlaai later dit jaar.





12 juli 2017 - Wat eten we vanavond
Een quiche van filodeeg met spinazie, feta, citroenrasp en munt.





09 juli 2017 - Wat eten we vanavond
De dubbelgedopte tuinboontjes met chorizo, een uitje, knoflook en Serrano ham als voorafje. Daarna coquilles met pancetta, room en ouzo en een bleekselderij salade.





09 juli 2017 - "Jantje...
...zag eens pruimen hangen als eieren zo groot...". Ik dacht dat er niet zo veel pruimen aan de boom hingen dit jaar, maar ik moet nu elke dag enkele handen met pruimen van de boom halen om te zorgen dat ze niet op de grond vallen en worden opgegeten door de mieren. Vandaag dus maar eens wat potten pruimenjam gemaakt.





09 juli 2017 - Boontjes doppen
Lekker dat weer! Bij uitstek geschikt om buiten even mijn boontjes te doppen...





07 juli 2017 - Het Plein
Vandaag keihard gewerkt in Den Haag bij VWS/SZW. Tussen de middag mag je dan toch wel evn relaxen met de collega's op Het Plein? Grappig om tijdens de wandeling er naar toe Edith Schippers tegen te komen en even later als je op het terras zit Piet Hein Donner voorbij te zien fietsen. Op de een of andere manier heb ik dan altijd in gedachten dat dat soort personen alleen omringd door body guards rond kunnen lopen, maar dat zal wel komen doordat ik teveel Amerikaanse films heb gezien...





06 juli 2017 - Wat biet je
Voor die biet van Margreet wisten we nog een leuk recept uit de Delicious, waarbij je de biet met de mandoline in dunne plakjes snijdt en even marineert in een dressing van azijn, olijfolie, mosterd en honing. Smaakte goed en ziet er waanzinnig goed uit op een bordje met wat sla er op.





06 juli 2017 - Kaasmarkt
Vandaag was Cristel een keer aan de beurt om de Goudse kaasmarkt te bekijken en te fotograferen. Nou ja "kaasmarkt",... een reep van ca 20 meter breed tussen stadhuis en de Waag. Blijft evengoed leuk om een keer te bekijken.





03 juli 2017 - Biet
Van Margreet kreeg ik een mooie biet uit eigen tuin. Even bedenken wat we daar mee gaan doen.





02 juli 2017 - Droog
Niet heel warm vandaag, maar in ieder geval geen water in de gisteren gekregen regenmeter, dus kunnen we het laatste bezoek buiten ontvangen!





01 juli 2017 - Verjaardag
Iedereen weer bedankt voor een gezellige verjaardag. Door diverse omstandigheden iets minder personen dan andere jaren, maar dat was gezien het weer - waardoor we dit keer binnen bleven - niet zo'n ramp. Van mijn zus kreeg ik 3 gloeilampen, nou ja 3 lampen met zonnecellen bovenop en led lampjes erin. Kun je in de boom hangen en na een dag met zonlicht geeft ie dan 's avonds licht. Ook leuk binnen om in een glazen bol te leggen...





26 juni 2017 - Wat eten we vanavond
Uit de Delicious: ricottakoekjes met spinazie en munt, geflankeerd door sugarsnaps, watercrest en avocado met mosterd-azijn dressing.





25 juni 2017 - Aalbessen
De laatste aalbessen gaan de vriezer in voor later gebruik, op een paar mooie trosjes na, die we meteen konden gebruiken voor een cocktailtje...





18 juni 2017 - Wat eten we vanavond
Met dit weer zitten we natuurlijk buiten met de tafelgrill/BBQ. Voor op de BBQ: tilapia visspiesjes met limoenboter, Thai red curry worstjes, little gem slakropjes, ananas, paprika en oesterzwammen. Erbij: druiven, frambozen, een kruiden-stokbroodje en een wit wijntje. Wat wil je nog meer?





17 juni 2017 - Wat eten we vanavond
Twee recepten uit de Delicious van juni: sardineballetjes en een salade van meloen met sinaasappel, walnoten en munt. Lekker...





17 juni 2017 - Lekker weer
Lekker zo'n zaterdag met zulk weer. Daar moet je natuurlijk van profiteren: beetje wroeten in de rozentuin om het onkruid eruit te wieden, een bak vol aalbessen plukken, een lekker biertje drinken met een toastje en wat zagen om een aantal bloembakken te maken. Zo gaat de dag al snel om.





14 juni 2017 - Frambozen
Het eerste jaar dat het frambozenstruikje van collega Ad mooie frambozen levert. Vers van de struik smaken ze frisser en sappiger dan uit de supermarkt.





11 juni 2017 - Toetje
Griekse yoghurt met de eerste aalbessen van dit seizoen.





10 juni 2017 - Fruit
De aalbessen en frambozen zijn al bijna zover, de pruimen en kersen moeten nog even en de appels nog wat langer, maar wat ziet het er allemaal weer lekker uit...





25 mei tot 4 juni 2017 - Chalkidiki
Tussen Hemelvaart en 1e Pinksterdag waren we op vakantie in Chalkidiki, een Griekse provincie in de buurt van Thessaloniki. Wij zaten in Kalma Villas in Nea Moudania. Zoals gebruikelijk genoten van het lekkere weer, een paar wandelingen, een paar watervallen en leuke dorpjes met terrasjes met lekker eten en drinken. Qua weer was het de eerste paar dagen nogal wisselvallig: terwijl het in Nederland tot 30 graden was opgewarmd hadden wij wat regenachtig weer met lagere temperaturen, maar daar viel wel wat aan te doen door scherp op de weerberichten te letten en de wandelingen netjes te plannen op plekken waar het nog droog was, maar op de zondag na Hemelvaart regende het in de streek overal en hadden we een grotendeels verregende dag. Toen hebben we het maar gezellig gemaakt door hapjes te halen voor bij de borrel en pizza's te halen bij de supermarkt. We hadden een goede oven in het appartement dus hebben we bij grote uitzondering maar eens zelf "gekookt". Vanaf maandag tot de dag van vertrek was het daarna weer lekker warm (om niet te zeggen bloedheet) en konden we genieten van ons privé zwembad en het strand in Nea Moudania. Het was weer gezellig maar aan alles komt een eind dus morgen helaas maar weer eens met gezonde tegenzin aan het werk...





21 mei 2017 - Wat eten we vanavond
Of: waar eten we vanavond? Lekker buiten: de laatste zeebaars van Pa uit de oven met rozemarijn en tijm en caponata erbij. Uiteraard met een roseetje erbij.





20 mei 2017 - Wat eten we vanavond
Als voorafje een mousse van zalm met avocado en mascarpone. Als hoofdgerecht een simpel biefstukje met paddenstoelenmelange, aardappelpartjes en sla met walnoten.





20 mei 2017 - Klussen klussen klussen
Cristel kreeg de geest en heeft alvast een stuk van het grasveld afgehaald om het stukje tuin met de rozen te vergroten.





14 mei 2017 - Wat eten we vanavond
Asperges en citroenrisotto met Oosterse eend (met gember en soja).





14 mei 2017 - Tuin
Zo groeien er ook vergeet-me-nietjes in het grasveld. Heb ik maar omheen gemaaid, want staan wel leuk.





14 mei 2017 - Klussen klussen klussen
Het grasveld zit vol mos en ander spul, maar het ziet er toch weer netjes uit als je de kanten bijwerkt. Dit jaar met behulp van de kantensteker van Willy.





13 mei 2017 - Wat eten we vanavond
Tapas: venkel-sinaasappelsalade, ingemaakte inktvis, escargots met ui en knoflook uit de oven, ingemaakte kokkels en bruschetta.





08 mei 2017 - Wat hebben we voor toetje
Van collega Margreet kreeg ik vandaag rabarber uit de moestuin. Die ging dus lekker door de IJslandse yoghurt.





08 mei 2017 - Wat eten we vanavond
Heel simpel: vis, krieltjes, paprika en broccoli uit de zogenaamde "smoke bag". Een aluminium zak waarin houtsnippers verwerkt zitten, die je in de oven plaatst en die een rokerige smaak aan de inhoud geeft.





07 mei 2017 - Klussen klussen klussen
De struik naast de deur was halfdood gegaan. Tijd voor een nieuwe dus en meteen een plankje eromheen gezet om tegen te gaan dat het grind erin rolt.





06 mei 2017 - Wat eten we vanavond
Cape curry (lamsvlees, spekjes, aardappels, gember, gedroogde abrikozen, koriander en een kruidenmengsel uit Zuid Afrika) met boontjes, rijst en kleurige kroepoek. Erg lekker.





04 mei 2017 - Wat eten we vanavond
Courgettekoekjes met tomaatjes uit de oven.





04 mei 2017 - Klussen klussen klussen
Na wat plamuren, kitten, 2 lagen grondverf en een laag lakverf ziet die plint naast de trap er al behoorlijk goed uit.





01 mei 2017 - Wat eten we vanavond
Socca's: kikkererwtenpannenkoekjes met gegrilde asperges, feta en munt.





27 april 2017 - Wat eten we vanavond
Gevulde uien en champignons uit de oven. Gevuld met aardappelpuree met uien en champignons...





27 april 2017 - Klussen klussen klussen
De stucadoor heeft de wand naast de trap keurig gestuct, maar het liep blijkbaar niet helemaal door tot aan de trap onder de lambrisering, dus moest ik er nog een plint naast maken. Door de ronding van de trap heb ik dat met losse stukjes gedaan.





27 april 2017 - Paasbroodje
Tja het is weliswaar Koningsdag, maar ik wilde dit receptje uit de Delicious nog uitproberen, dus dat mocht vandaag dan wel: een gevlochten broodje gevuld met sukade, gember en pistachenotenspijs.





23 april 2017 - Wat eten we vanavond
Een Oosterse wortelsalade en sweet potato prawn fritters...





23 april 2017 - Oranje tompoezen
We zijn er vroeg bij dit jaar. Nu de Plus ook op zondag open is en ze vanaf vandaag in de aanbieding waren (duh: elke jaar zijn ze zogenaamd afgeprijsd...) heb ik maar weer eens een setje gehaald voor bij de koffie. Lekker...





23 april 2017 - Klussen klussen klussen
Tja, niks van te zien, maar ik heb toch echt vorig weekend alle kozijnen in de gang staan schuren en de afgelopen dagen en dit weekend staan verfen om een nieuwe laklaag aan te brengen. Was wel nodig en alles zit nu tenminste weer strak in de lak.





22 april 2017 - Wat eten we vanavond
Een vispie met zalm en kabeljauw, asperges en doperwten en krokante aardappelpuree.





20 april 2017 - Wat eten we vanavond
Vegetarische burgers met linzen, quinoa, havermout, amandelmeel, bosui en gedroogde tomaat.





20 april 2017 - Lente
De appelboom is de volgende die in de bloei staat.





17 april 2017 - Wat eten we vanavond
Lamsfilet met yoghurt-raapsteeltjessaus en aardappelsalade met warme olijfolie.





15 april 2017 - Wat eten we vanavond
Thaise salade met gewokte rundvleesreepjes, boontjes en gefrituurde basilicum en een gegrilde maiskolf. Lekker.





14 april 2017 - Wat eten we vanavond
Waanzinnig lekkere verse pasta met tomaten-mascarpone saus en gehaktballetjes met een verrassing: een gekookt kwarteleitje... Met sla en een Barolo ernaast een lekker begin van het paasweekeinde!





14 april 2017 - Klussen klussen klussen
Met een eerste lik groene verf over de gerepareerde delen lijkt de schuur weer als nieuw.





10 april 2017 - Wat eten we vanavond
Garnalen roerbak met mango en spinazie.





09 april 2017 - Wat eten we vanavond
Salade met aubergine uit de oven, kikkererwten, linzen, rode peper, peterselie, koriander en geroosterde sesamzaadjes. (En granaatappelpitjes, maar die was ik bijna vergeten en staan niet op de foto...)





09 april 2017 - Lente
De Japanse kers...





08 april 2017 - Wat eten we vanavond
Een Italiaanse bonensalade met cannelinibonen, sperziebonen, tonijn, pistaccio's en munt en een kruidenboter stokbroodje. Als toetje een chocoladeclafoutis met ananas.





08 april 2017 - Klussen klussen klussen
Even een paar rotte stukken uit de planken van de schuur moeten zagen en er nieuwe stukken ingezet. Nog wat kitten en schilderen en hij is weer (bijna) als nieuw...





02 april 2017 - Klussen klussen klussen
Ik zou eigenlijk binnen gaan klussen, maar met dat lekkere weer ga je naturlijk buiten wat doen. Nu de tafel uit Hamburg op de kleine slaapkamer staat konden de delen van de tafels die we in Sittard op de hobbykamer hadden gehad en die we eigenlijk nog eens zouden gebruiken voor een naaitafel wel afvoeren. Ze waren echter nog wel mooi genoeg voor een plantenbak vond ik dus daar heb ik me een paar uurtjes mee vermaakt om op maat te maken en in elkaar te schroeven.





01 april 2017 - Wat eten we vanavond (2)
Het hoofdgerecht uit Puur Pascale: rijst en linzen torentje met bleekselderij, tomaten, peterselie en pistaccio's.





01 april 2017 - Wat eten we vanavond (1)
Twee recepten uit het kookboek Puur Pascale. Als voorafje Hollandse garnalen met een frisse dressing van vers gedopte erwtjes, koriander, citroen en olijfolie. Lekker!





01 april 2017 - I got my new shoes...
...I got them today.





30 maart 2017 - Lente
Ineens staat de pruimenboom weer gigantisch te bloeien. De kersenboom inmiddels ook en de appel en kweepeer volgen waarschijnlijk ook snel.





29 maart 2017 - Wat eten we vanavond
Koolrolletjes met gehakt, champignons en wortel.





26 maart 2017 - Wat eten we vanavond
Pizza Vesuvio met een rode peper, chorizo en een Arabiata kruidenmengsel. Lekker pittig...





25 maart 2017 - Lente
Lekker dat zonnetje vandaag. Eerste dag dat we dit jaar weer achter in de tuin lekker buiten konden borrelen. Helaas zakte ik daarna door een stoel. Teveel gegeten, of was ie gewoon verrot?





23 maart 2017 - Wat eten we vanavond
Gebakken ricotta met geroosterde tomaten, doppers en rucola.





18 maart 2017 - Wat eten we vandaag
Thaise hapjes: viskoekjes, panko garnalen, komkommer-pinda salade en waterkastanjes in kokos toe.





17 maart 2017 - Klussen klussen klussen
De spullen uit Hamburg zijn aangekomen. Dit weekend dus een oude waterbed afbouwen, een nieuwe opbouwen, een deel gaat naar zolder en de rest moet her en der nog een een plek krijgen.





10 maart 2017 - Hamburg
Voorlopig de laatste keer in Hamburg. Bezig geweest om de spullen in de flat van Cristel klaar te maken voor de verhuizing terug naar Gouda. Waterbed leeg laten lopen en uit elkaar gehaald, gordijnen en ophangbeugels verwijderd en gaten gedicht, lamp verwijderd en gaten gevuld, tafel in onderdelen uit elkaar gehaald, rommel opgeruimd etc. Toch viel het mee, zodat we vrijdag alsnog de nieuw gebouwde Elbphilharmonie konden bekijken, een aantal overhemden konden kopen en lekker uit eten konden gaan (zaterdag en zondag overigens ook). Een geslaagd laatste weekend Hamburg!





08 maart 2017 - Ventiel
Hulde voor Profile 'de Fietsspecialist' Cees van Weelden in Bilthoven! Een etterbak had m'n ventiel en ventieldop eraf gedraaid, dus stond ik maandag te vloeken naast een lekke achterband. Omdat ik dinsdag met de auto was stond ik woensdagochtend bij Cees van Weelden en met een "service van de zaak" zetten ze er een nieuw ventiel en (lichtgevende) ventieldop op en zetten mijn band weer op druk. Dat is nou eens echt service.





06 maart 2017 - Wat eten we vanavond
Verse pasta met tonijn, ansjovis, kappers, olijven, gekookt ei en rucola.





05 maart 2017 - Wat eten we vanavond
Gebakken witlof met eendeborst met gember-sinaasappelsaus.





05 maart 2017 - Klussen klussen klussen
Die halfrondprofielen aan het plafond en de plinten zie je nu natuurlijk niet nu de nieuwe lampen (eindelijk na 15 jaar) hangen...





28 februari 2017 - Wat eten we vanavond
Bloemkoolrisotto met salie en hazelnoten.





27 februari 2017 - Wat eten we vanavond
Lasagne met savooikoolbladeren als lasagnebladen. Gevuld met champignons, tomaten, ricotta, room en parmezaan.





26 februari 2017 - Wat eten we vanavond
Omdat Jos en Willy op bezoek waren, de een na laatste zeebaars - een grote - lekker met aardappels, tomaten, venkel en tijm uit de oven.





25 februari 2017 - Wat eten we vanavond
Pompoenpuree met pompoenpitten, geitenkaas, honing en tijm.





25 februari 2017 - Sokken
Bij C&A hadden ze een geinige serie sokken: van maandag tot zondag. Margreet zal het wel weer niks vinden...





23 februari 2017 - Klussen klussen klussen
Deze week elke avond geverfd: het plafond 2 x en de wanden 1 x: eerst naast de trap en vanavond de rest van de gang. Morgen nog even nakijken bij daglicht maar ik denk dat het wel in orde is en dat ik dit weekend verder ga met latjes aan het plafond en plinten.





21 februari 2017 - Wat eet ik vanavond
Kip met bleekselderij, bamboe, bosui, gemberwortel en amandelen.





20 februari 2017 - Wat eet ik vanavond
Het eerste gerecht uit het nieuwe kookboek Puur Pascale: avocado met spekjes, peultjes en rucola-sla-mix. Meteen een goeie!





19 februari 2017 - Wat eten we vanavond
Eendeborst met vanillecurry.





14 februari 2017 - Wat eet ik vanavond
Nog geen zomer maar toch zomerminestrone op het menu. Goed gevulde soep boordevol groenten: ui, wortel, spercieboontjes, reuzenboontjes, tomaatjes, bieslook en een lik creme fraiche.





12 februari 2017 - Klussen klussen klussen
Eigenlijk was de gang nog steeds aan de beurt, maar ja Windows 7 installeren op een oude Media PC kost ook tijd. Wel nog even tijd gemaakt om een nieuw messenrek op te hangen.





11 februari 2017 - Tapas
Salade met kikkererwten, paprika en chorizo, exotische gehaktballetjes, calamaris en een minifoccaccia.





11 februari 2017 - Klussen klussen klussen
De bedoeling was klussen in de gang, maar door de stroomstoring van donderdag even wat anders. Donderdagavond merkte ik bij thuiskomst dat er rond 12 uur een stroomstoring was geweest: verschillende klokken (van de oven, de CV en de wekker) stonden te knipperen, de radio in de badkamer was spontaan aangegaan en de radio beneden stond op een demo functie. Vandaag daarom de radio weer in orde gebracht en toen merkte ik dat de media pc het niet meer deed. Ik zette hem al niet meer uit, omdat hij telkens opstartproblemen had. Nu wilde de harde schijf het echt niet meer doen. Daarom de kast maar eens open gehaald en er een grotere harde schijf in gehangen (van 250 naar 500 GB). Die harde schijf had ik vorig jaar een keer meegenomen van het werk toen ze wat overbodige rommel weg wilden gooien. Daar kon ik nu dus mooi gebruik van maken. Moest wel weer opnieuw windows 7 erop zetten en ben nu nog bezig met allerlei updates en bekijken welke software ik er ook alweer op had staan. Nou ja: is ook een soort klussen...





07 februari 2017 - Wat eet ik vanavond
Zeewierpasta primavera...





05 februari 2017 - Wat eten we vanavond
Quiche met venkel en garnalen...





03 februari 2017 - Selva
Ons weekje skiën in Selva/Wolkenstein zit er al weer op. Beetje merkwaardige vakantie: ik was mijn paspoort vergeten en moest vóór vertrek uit Utrecht nog even snel op een neer met de trein naar Gouda om toch nog op tijd te vertrekken. Op de eerste dag skiën viel ik. De enige keer die week, maar wel mooi meteen weer eens mijn arm uit de kom, dus daar had ik de rest van de week plezier van. Duurt bij mij gelukkig nooit zo lang: na ca vier dagen voelde ik het al niet eens meer zo erg. Maar de eerste 3 dagen had ik wel het gevoel dat dit de laatste keer zou worden, deels vanwege de ku(ns)tsneeuw, die mij niet zo ligt, deels vanwege die arm. Daarna toch nog wel weer redelijk staan skiën en misschien gaan we volgend jaar dan toch maar weer gewoon mee... In ieder geval hebben we de Sella Ronda zowel linksom als rechtsom uitgeskied en aardig wat kilometers afgelegd. Het weer had beter kunnen zijn: alleen de eerste 2 dagen zonnig gehad, verder veel mist en de laatste 2 dagen sneeuw en zelfs wat regen op de lager gelegen hellingen gehad. Misschien wel mijn redding: ik ski beter op verse sneeuw, zelfs al wordt het soms wat papperig...





27 januari 2017 - Klussen klussen klussen
De tegelzetter heeft de afgelopen 2 dagen aardig zijn best gedaan. Nog even laten drogen, maar dan mogen wij weer verder klussen met plinten, kwart rond profielen, boormachines, schuurpapier en kwasten...





22 januari 2017 - Klussen klussen klussen
Van de week had de timmerman een aantal vloerplaten aangebracht. Ik heb er vandaag nog 2 dorpels aan toegevoegd, zodat de tegelaar tekeer kan gaan.





18 januari 2017 - Verse pasta
Lekkere verse penne gemaakt met het pastamachientje. Met pompoen, ham, paprika en tijm.





17 januari 2017 - "Internationale" soep
Thaise currypaste, Italiaanse groentemix, Marokkaanse parelcouscous en Griekse yoghurt...





15 januari 2017 - Tapas
Pulpo a la Callega en toast met aubergine en geitenkaas...





14 januari 2017 - Klussen klussen klussen
Ziet er al heel strak uit nadat de stucadoor 2 dagen tekeer is gegaan!





11 januari 2017 - Boerenkool
Met de boerenkool van Margreet een lekker eigentijds maaltje gemaakt met een recept uit Paulines keuken: boerenkool met pasta, rode peper en citroenroom. Lekker!





08 januari 2017 - Wat eten we vanavond
Verse lasagne uit de pastamachine met spinazie, ricotta en zalm. Schandalig lekker...





08 januari 2017 - Klussen klussen klussen
Ter voorbereiding op het stucwerk alvast een beschotting gemaakt tegen het plafond.





07 januari 2017 - Wat eten we vanavond
Tja, we hadden nog 3 zeebaarzen in de vriezer liggen. Nu nog 2: deze ging heel makkelijk in de oven met wat tijm, oregano, knoflook en wat peper er zout. Samen met een luchtige foccaccia en een rucola-slamix ging het op als koek. Erg lekker weer!





07 januari 2017 - Hazelnootmakronen
De laatste hazelnoten opgemaakt met dit receptje uit de kerst-Delicious.





01 januari 2017 - Wat eten we vanavond
Ook in het nieuwe jaar eten we er goed van: struisvogelbiefstuk met paddo's, vijgen en luchtige polenta.